fbpx

Supercompensatie

Hoe vaak moet in je in de week trainen voor resultaat? Dat ligt aan het zogeheten ‘supercompensatie’.  Supercompensatie wil zeggen dat het trainingseffect niet alleen het resultaat is van je training maar van de combinatie van herstel en training.

Wanneer de verhouding tussen herstel en training optimaal is zal jij de beste resultaten krijgen. Het draait niet alleen om het aantal dagen rust tussen de trainingen maar ook de rust tussen de sets en de rust tussen oefeningen. Onisper zorgt ervoor dat jij voldoende rust pakt tussen de laatste twee variabelen. Maar de rust tussen de trainingsdagen ligt in jouw handen. 

Bij onvoldoende rust zal een negatief effect hebben op jouw vooruitgang en het vergroot de kans op blessures. Het is dus best belangrijk om bij het inplannen sportdates rekening te houden met je hersteltijd. 

Om je vooruitgang in een enigszins stijgende lijn te houden heeft je lichaam op het juiste moment weer een nieuwe trainingsprikkel nodig. Deze periode heet de supercompensatie en valt tijdens het juiste moment in jouw herstel. Bij Onisper doe je een full body training, dit betekend dat alle grote spiergroepen van het lichaam aan het werk worden gezet. Gemiddeld genomen heeft een spier na krachtraining +/- 48 uur herstel nodig. In de praktijk ziet dit als volgt eruit; maandag een sportdate, dinsdag herstellen, woensdag een sportdate, donderdag herstellen etc. 

De grote vraag is natuurlijk hoe vaak in de week zal je aan de slag moeten om resultaat te boeken. Om je vooruitgang in een enigszins stijgende lijn te houden heeft je lichaam op het juiste moment weer een nieuwe trainingsprikkel nodig. Deze periode heet de supercompensatie en valt tijdens het juiste moment in jouw herstel. 

Laat ik vooropstellen hoe vaker je traint hoe eerder je jouw doelstelling kan afvinken. Maar realistische gezien zal iemand, die van niet trainen naar 4 keer trainen per week gaat, dit niet volhouden. Daarom zijn realistische verwachtingen van jezelf de sleutel om jouw doelstellingen te halen. 

Als je geringe tot geen ervaring hebt met (kracht)training dan is 2 maal per week een mooi aantal om mee te starten. Ben jij ervaren krachtsporter dan is 3 a 4 maal per week een verstandige frequentie. 

Elke gedane training zal jou een stapje dichterbij een healthy lifestyle brengen. Zet je beste beentje voor en plan jouw sportdates in!!

2020-06-01T21:03:10+00:00
This website uses cookies and third party services. Settings Ok